W dniach 24-27 lipca 2017 r. w miejscowości Coimbra w Portugalii odbywały się EUROPEAN UNIVERSITIES CHAMPIONSHIPS JUDO, KARATE, TAEKWONDO –EUSA.

Akademickie Mistrzostwa Europy w/w dyscyplinach odbywały się w trzech różnych halach sportowych na terenie kampusu sportowego Universidade De Coimbra.

Główny organizatorem w/w Mistrzostw były EUSA, oraz Uniwersytet w Coimra. W karate WKF starowało 256 zawodników z 109 uczelni i 21 państw Europejskich sędziowanych przez 11 sędziów KL Międzynarodowej WKF.

W uroczystości otwarcia wzięli udział reprezentanci EUSA, Rektor Uniwersytetu w Coimbra, Prezydent Coimbry, Minister Edukacji Portugalii. Oficjele i przedstawiciele organizacji związkowych i uczelnianych Państw biorących udział w Mistrzostwach, oraz najważniejsi zawodnicy, oraz ich trenerzy.

Polskę reprezentowało 13 zawodników z 8 uczelni (Bydgoszcz, Gdynia, Poznań, Piła, Opole Wrocław). Opieką nad zawodnikami sprawował trener Mariusz Siebert reprezentujący zarówno Polski Związek Karate jak i AZS.

Akademickie Mistrzostwa Europy Karate WKF trwały cztery dni od 24 do 27 lipca 2017. W pierwszy dzień zakwaterowanie, weryfikacja dokumentów ( pomyślna) , konferencja techniczna ( przedstawienie organizatorów, oficjeli z EUSA i WKF, osób odpowiedzialnych za przeprowadzenie mistrzostw oraz zapoznanie się z programem i logistyką administracyjno-techniczną. Oraz losowanie konkurencji kata. W drugim dniu nasi zawodnicy reprezentujący Polskę i macierzyste uczelnie startowali w konkurencjach kata indywidualnym i drużynowym równolegle na dwóch matach. Na I-szej macie startowały kobiety, na drugiej rywalizowali mężczyźni. Po pierwszym dniu zawodów do finałów o trzecie miejsce zakwalifikowały się dwie drużyny Polskie z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, oraz Politechniki Poznańskiej. W trzecim dniu odbyły się rywalizacje w kumite. W pierwszej kolejności rozegrane zostały konkurencje indywidualne wagowe. Nasi reprezentanci walczyli w doborowej obsadzie, gdyż na w/w turnieju stawiła się czołówka europejskich zawodników karate WKF zarówno w kata jak i w kumite. Bardzo dobrze zaprezentował się Michał Parczewski w wadze -67 kg ( Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni), który po bardzo dobrych startach indywidualnych przegrał walkę o wejście do finały i zakwalifikował się w walce o trzecie miejsce w repasażach, również Mariusz Migdalski w wadze – 84 kg (Uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy)godnie reprezentował Polskę. Po brawurowej drodze eliminacji – wygrywając wszystkie walki i krocząc do finału miał wielkiego pecha, gdyż walcząc o wejście do półfinału i wygrywając przeciwnik uderzył go bez kontroli doprowadzając do pęknięcia szczeki. Na szczęście od razu została mu udzielona pomoc medyczna i został w tym samym dniu została pomyślnie przeprowadzona operacja. Mariuszowi życzymy szybkiego powrotu do zdrowia i na mate. Możemy być z niego dumni za postawę zawodniczę i godne reprezentowanie Polski. W ostatnim dniu 27 lipca rozegrane zostały finały w kata i kumite mężczyzn i kobiet. Polskę reprezentowały dwie drużyny w kata: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu (Mikołaj Danielewicz, Bartosz Urbański, Mateusz Kaczmarek), Politechnika Poznańska (Mateusz Urbaniak, Michał Kucner, Aleksander Korytowski), ora Michał Parczewski w kumite-67 kg. W walce o 3 miejsce w konkurencji kata drużynowym mężczyzn obie drużyny poległy przegrywając z drużynami z Hiszpanii i Czarnogóry zajmując ostatecznie 5 miejsce. Również Michał Parczewski po dobrej walce zajął ostatecznie 5 miejsce. W Konkurencji kumite – 55 kg Marta n (Politechnika Poznańska) w walce repasażowej zajęła 7 miejsce.

Pan trener Mariusz Siebert jest rzecznikiem Zarządu Głównego Związku Oficerów Rezerwy RP im. Marszałka Józefa Piłsudskiego.

« z 7 »
Kategorie: Spotkania